Traktorin käyttö maatilan töissä


Traktori on ehdoton työkone maatilan töissä. Se on erittäin monikäyttöinen eri lisäosien ansiosta. Etukuormain on se osa, johon saa liitettyä eri lisäosia, kuten auran tai kouran traktorin eteen. Traktorissa on myös vetokoukku, johon voi liittää taakse vedettäviä lisäosia. Sitä voidaan käyttää myös paikasta toiseen liikkumiseen ja tavaroiden kuljettamiseen. Maataloustöiden lisäksi se tulee varmasti käyttöön myös muissakin arkisissa töissä, kuten lumen aurauksessa ja tien hiekottamisessa. Nykyisin usein maataloustraktori on vesijäähdytteinen, 3-, 4-, tai 6-sylinterinen ja turboahdettu suorasuihkutusdiesel.  Täältä esimerkiksi saat lisätietoa traktoreista: Hämeen traktorihuolto.

 

Historiaa

Suomessa traktoreillakin on jo pitkä historia, sillä ensimmäinen traktori oli täällä jo vuonna 1901 ja ensimmäinen kotimainen traktori valmistettiin vuonna 1919. Kylläkään Suomessa valmistus ei ottanut tulta alleen, sillä se oli liian kallista ulkomaalaisiin tuontitraktoreihin verrattuna. Nykyaikaisia nelivetoisia traktoreita alettiin valmistaa 80-luvun alussa ja sen myötä takavetoisten traktoreiden myynti väheni huomattavasti. Nykyisin avomallisia traktoreita ei näe koska traktorissa pitää olla turvaohjaamo.

 

Traktorin hankinta

Traktorin voi hankkia montaa eri väylää pitkin. Sen voi hankkia uutena jälleenmyyjältä, ostaa uusi vaihtamalla samalla vanha pois tai ostaa käytettynä. Usein on kuitenkin se tilanne, että haluaisi ostaa traktorin käytettynä, mutta kotimaasta ei löydy tarpeeseen sopivaa mallia. Paljon on yleistynyt ulkomailta osto ja tämä siitäkin syystä että tuonti EU:n rajojen sisällä on helppoa. EU:n ulkopuolelta hankkiessa joutuu maksamaan arvonlisäverot ja tullimaksut. Tietysti ulkomailta osto tuo aina omat haasteensa kun ostajaa ei tunne sekä kaupantekotavat ovat erilaisia eri maissa.

Kiireaikaan jolloin peltotyötä on paljon, mutta aikaa vuorokaudessa saman verran kuin muulloinkin, kannattaa harkita toisen traktorin vuokraamista. On useita tahoja, jotka tekevät tällaista konevuokrausta ja monesti traktori on mahdollista myös vuokrata kuljettajan kera.

 

Traktorin polttoainemaksusäädökset

Traktorin käytön kohdalla on myös asioita, joita liikennevirasto on määritellyt ja joita on hyvä ottaa huomioon käytössä. Traktoria saa esimerkiksi käyttää polttoainemaksuttomasti maa- ja metsätaloustöissä. Tässä kohtaa on merkitystä käyttökohteella, sillä traktorin omistaja voi olla maatalouden harjoittajan lisäksi vaikka yksityishenkilö tai koneurakoitsija, niin pitkään kun työn suorituskohde on oikea. Jos on maatilatalouden harjoittaja, voi silloin traktoria käyttää polttoainemaksuttomasti myös yksityisajoissakin.

minusta

Maatalouden työnkuvat ja työtehtävät

Kiinnostaako maatalouden työt ja työnkuvat? Täällä kerrotaan mitä maatalousyrittäjän työ sisältää. Erilaisia työkuvia riittäkin, sillä maatiloja on monenlaisia. Tietyt asiat ovat kuitenkin samoja, kuten liiketoiminnallinen osaaminen. Mutta muutoin työnkuvat saattavat vaihdella paljonkin riippuen millaisesta maatilasta puhutaan. Blogissa käydään realistisesti läpi maatilan arkea ja minkälaisiin tehtäviin siinä työssä tulee tarttua. Viljan, kasvien, maan, eläinten hoidon lisäksi siihen kuuluu erilaiset koneiden ja laitteiden huoltotyöt, hankintojen tekoa ja hallinnollisia sekä liiketaloudellisia tehtäviä. Kirjoituksissa käydään myös läpi miten alalle voi kouluttautua ja päästä tekemään sitä mitä haluaa alalla. Blogiin tuodaan esimerkkejä eri maatiloista, eri työnkuvista ja erilaisista maatalouden osaajista, sekä perheyrityksistä yksinyrittäjiin ja sivutoimisiin yrittäjiin.

Haku

Kategoriat

arkisto

Viimeisimmät julkaisut

18 December 2019
Traktori on ehdoton työkone maatilan töissä. Se on erittäin monikäyttöinen eri lisäosien ansiosta. Etukuormain on se osa, johon saa liitettyä eri lisä

tag